Komentované vycházky mezi pražským hlavním a Masarykovým nádražím

Víte, jaké problémy museli Pražané řešit, než do města přijel první vlak? Vydejte se s námi na komentovanou vycházku s průvodcem mezi Masarykovým a hlavním nádržím a dozvíte se mnoho zajímavých informací z historie železniční dopravy v Praze.

Pěšky z Masarykova nádraží na pražské hlavní nádraží

Masarykovo nádražíBěhem setkání se vrátíte do doby, kdy do Prahy začaly jezdit první vlaky, připomenete si historické skutečnosti důležité pro vznik železničního provozu, architektonické zajímavosti i významné osobnosti. Počet účastníků každé komentované vycházky je omezen, a proto se nezapoměňte předem přihlásit.

Vycházka začíná na Masarykově nádraží, kde se dozvíte, jaké problémy museli Pražané řešit, než do města přijel první vlak. Vyprávění pokračuje o prvních rocích železničního provozu v českých zemích a navštívíte také čekárnu, která byla vybudována přímo pro císaře Františka Josefa. Cestou mezi dvěma nádražími vám průvodce ukáže, kudy vedlo městské opevnění, jakou cestou se vozilo do Prahy kutnohorské stříbro, a kde byl pražský šibeniční vrch. Ve Vrchlického sadech jsou zastávky u rondokubistického kiosku, plastiky Sbratření a sochy prezidenta Wilsona. Vycházka končí na pražském hlavním nádraží, kde navštívíte nedávno zrekonstruovanou secesní Fantovu odjezdovou halu, připomenete si osobnost Nicholase Wintona a nahlédnete do unikátní císařské čekárny, ve které byl například v roce 1918 uvítán prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vycházka je doplněna bohatou řadou historických a dobových dokumentů.

Partneři projektu

Správa železniční dopravní cesty Národní technické muzeum Železničná spoločnosť Slovensko Czech Tourism Československá obec legionářská Železnice Slovenskej republiky