nebo registrovat
0 položek 0 Kč

Smluvní podmínky půjčoven kol ČD Bike

Soubory ke stažení

Smluvní podmínky půjčoven kol ČD Bike

309 kB (pdf) Stáhnout

I.

Jízdní kolo s příslušenstvím a případně též cyklistická přilba (dále věc) je nájemci pronajímána na základě uzavřené nájemní smlouvy po úhradě nájemného a složení kauce za jízdní kolo. Nájemné je splatné předem, v den uzavření smlouvy, pokud není stanoveno jinak. Při vrácení věci před dohodnutým termínem se nájemné nevrací. 
Smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem jejího uzavření. Smlouva se vyhotovuje ve dvou vyhotoveních s platností originálu, z nichž každá smluvní strana obdrží jedno vyhotovení. Veškeré případné změny nebo doplnění této smlouvy musí být učiněny formou písemného dodatku podepsaného oběma smluvními stranami, jinak je taková změna nebo doplnění smlouvy neplatné, přičemž pro vyloučení pochybností smluvní strany konstatují, že písemná forma není zachována při právním jednání učiněném elektronickými nebo technickými prostředky ve smyslu ust. § 562 zákonač.89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění,  za písemnou formu se považuje pouze forma listinná.

II.

Pronajímatel pronajímá nájemci věc uvedenou v čl. I nájemní smlouvy  a nájemce se zavazuje věc po sjednanou dobu nájmu užívat k obvyklému účelu. Nájemce nesmí dát věc do užívání třetí osobě a není oprávněn provádět na věci žádné změny. Obě smluvní strany prohlašují, že je věc předávána a přebírána ve stavu způsobilém k provozu a k obvyklému užívání. Nájemce bude věc používat výhradně na svoji zodpovědnost. Nájemce prohlašuje, že se při převzetí věci seznámil s její obsluhou a jejími ovládacími prvky a obsluze věci a jejím ovládacím prvkům plně rozumí a dovede je obvyklým způsobem použít a využít. Dále nájemce prohlašuje, že užívání věci obvyklým způsobem zvládá a nejsou mu známy žádné skutečnosti, které by mohly znemožnit či nepřiměřeně ztížit její řádné užívání. Dále nájemce prohlašuje, že se s věcí podrobně seznámil a na věci neshledal při jejím převzetí žádnou vadu, která by bránila jejímu obvyklému užívání.

III.

Nájemce se zavazuje, že se bude o věc řádně starat a užívat jí k obvyklému účelu tak, aby nedošlo k jejímu poškození, ztrátě nebo nepřiměřenému opotřebení. Nájemce se zavazuje, že pokud nechá kolo krátkodobě, na dobu nezbytně nutnou, bez dozoru, uzamkne jej zámkem k zařízení, které je pevně ukotveno v zemi. V případě, že bude kolo ponecháno bez dozoru po delší dobu (např. přes noc), musí být kolo uzamčeno nejen zámkem, ale i uschováno v uzamykatelné místnosti (kolárně, úschovně, atd.). Případná bezpečnostní opatření pronajímatele proti odcizení jízdního kola nezbavují nájemce povinností k jeho zabezpečení, specifikovaných v nájemní smlouvě, resp. plynoucích ze zákona.
Nájemce se dále zavazuje, že nebude věc užívat, mohlo-li by jejím dalším užíváním dojít k její poruše, poškození nebo jejímu zničení a věc neprodleně dopraví na vlastní náklady k pronajímateli k opravě. Opravy a úpravy na věci je oprávněn provádět pouze pronajímatel. Nájemce je oprávněn provést pouze opravu poškozené pneumatiky.
V případě jakékoliv ztráty nebo zničení věci (i části věci) v době trvání nájmu se nájemce zavazuje uhradit pronajímateli zůstatkovou hodnotu věci, příp. její části. V případě poškození věci se nájemce zavazuje uhradit pronajímateli náklady na opravu věci, a v případě neopravitelnosti věci se nájemce zavazuje uhradit zůstatkovou hodnotu věci, příp. její části. Výše zůstatkové hodnoty věci nebo její části, cena za opravu poškozené věci a smluvní pokuty budou přednostně hrazeny ze složené kauce. Pronajímatel je oprávněn zadržet odpovídající část kauce k úhradě vzniklých škod a smluvních pokut. Výši zadržené části kauce určuje pronajímatel. Výše ceny za opravu poškozené věci je stanovena odborným servisem, který opravu provedl. V případě ztráty nebo zničení věci (i části věci) je zůstatková hodnota věci nebo její části stanovena pronajímatelem. Je-li skutečná zůstatková hodnota věci, příp. její části, nebo cena za opravu poškozené věci nižší než zadržená část kauce, je pronajímatel povinen poukázat vzniklý rozdíl nájemci do 30 dnů od stanovení výše škody.  Zpráva o navrácení rozdílu škody na účet nájemce se provádí odesláním informace na uvedený email nájemce, případně odesláním obyčejným dopisem na adresu nájemce. Je-li zůstatková hodnota předmětu nájmu, příp. jeho části, nebo cena za opravu poškozené věci vyšší než zadržená část kauce, pronajímatel oznámí výši doplatku nájemci do 30 dnů od stanovení výše škody. Nájemce je povinen uhradit rozdíl mezi zadrženou kaucí a skutečnou zůstatkovou hodnotou věci, příp. její části, nebo cenou za opravu poškozené věci do 10 dnů od doručení takového oznámení nájemci. Za doručenou se považuje jak zpráva doručovaná poštou doporučeným dopisem s dodejkou nebo zásilka s doručenkou, tak i oznámení nájemci, že zásilka nebyla doručena a je k vyzvednutí na poště.
K ceně opravy poškozené věci nebo k zůstatkové hodnotě zničené nebo ztracené části věci je pronajímatel oprávněn účtovat nájemci smluvní pokutu ve výši 100 Kč (slovy: jedno sto českých korun). V případě ztráty celé věci, zničení celé věci nebo v případě nevrácení celé věci pronajímateli v den ukončení nájmu do konce pracovní doby železniční stanice, ze které bylo kolo zapůjčeno, případně železniční stanice pro vrácení jízdního kola, je pronajímatel oprávněn účtovat nájemci, mimo zůstatkové hodnoty věci, i smluvní pokutu 1000 Kč (slovy: jeden tisíc českých korun) za každou nevrácenou věc. Nájemce je povinen uhradit smluvní pokutu bez ohledu na to, zda poškození zničení či ztrátu věci či části věci, sám zavinil. Uhrazením zůstatkové hodnoty věci či části věci a uhrazením smluvní pokuty nejsou dotčeny případné další nároky pronajímatele na náhradu škody.
V případě ztráty nebo poškození doplňkových součástí k věci je nájemce povinen uhradit pronajímateli jejich zůstatkovou hodnotu určenou pronajímatelem.
V případě ztráty předního, zadního světla, odrazky, zámku na kola, cyklistické přilby a cyklistické pumpičky jsou ceny pevně stanoveny v ceníku oprav. Ceník oprav je zveřejněn na vývěsné ploše v půjčovně kol.
Výše zůstatkové hodnoty se uvádějí vždy v částkách s DPH v zákonem stanovené výši.

IV.

Nájemce provede při převzetí věci kontrolu stavu a úplnosti. Odchylky a případná poškození se uvedou do nájemní smlouvy.  

V.

Nájemní smlouva se uzavírá na dobu určitou. Věc bude vrácena v dohodnuté půjčovně jízdních kol ČD v provozní době, zveřejněné na provozovně.

VI.

Právní vztahy  smlouvou neupravené se řídí ustanoveními obecně platných právních předpisů České republiky, zejména zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění. 
Nájemce prohlašuje, že plnění, které poskytuje pronajímateli, není v nepoměru k plnění, které je mu poskytnuto ze strany pronajímatele. Nájemce prohlašuje, že mu nejsou známy okolnosti a skutečnosti, které by zakládaly nepoměr vzájemných plnění. 
Nájemce není oprávněn převést svá práva a povinnosti z této smlouvy nebo její části na třetí osobu bez předchozího výslovného písemného souhlasu pronajímatele. Pronajímatel se tímto vyhrazuje právo takový souhlas neudělit, a to i bez udání důvodu.

VII.

Nájemní smlouva (předložení nájemní smlouvy odpovědnému zaměstnanci ČD) opravňuje nájemce věci k bezplatné úschově věci v úschovnách ČD a k bezplatné přepravě jízdního kola formou přepravy spoluzavazadel nebo formou úschovy během přepravy ve vlacích, ve kterých je tato služba provozována, a to v  úsecích, které jsou zveřejněny na www.cd.cz/cdbike a v dané půjčovně kol. 
Nájemní smlouva rovněž opravňuje po dobu účinnosti k bezplatné úschově věci v úschovnách ČD.

VIII.

Vrátí-li nájemce věc po době dohodnuté v nájemní smlouvě, je povinen hradit nájemné až do vrácení věci a navíc hradit smluvní pokutu ve výši 1/2  denní sazby denního nájemného (pro výpočet smluvní pokuty je rozhodná výše denní sazby s DPH) za každý započatý den prodlení. Nájemce může požádat o prodloužení výpůjční doby, a to pouze osobně ve stanici, ve které si kolo vypůjčil, případně ve stanici, ve které bylo vrácení kola domluveno dle této smlouvy, a to vždy před uplynutím řádné výpůjční doby. V případě ztráty věci, zničení věci, nebo její nevrácení v den ukončení nájmu do konce pracovní doby železniční stanice, ze které bylo kolo zapůjčeno, případně železniční stanice pro vrácení jízdního kola, se smluvní pokuta nevybírá. Nájemce je vedle zůstatkové hodnoty věci povinen uhradit pronajímateli i smluvní pokutu a případně též náhradu škody dle čl.III dle těchto podmínek. Pronajímatel je oprávněn použít k úhradě doplatku nájemného nebo smluvních pokut zadrženou kauci. Při vrácení věci pronajímateli je nájemce povinen předložit pronajímateli stejnopis nájemní smlouvy. Pronajímatel vystaví nájemci potvrzení o vrácené věci na kterém je uveden její stav.

IX.

Při vrácení věci pronajímateli je nájemce povinen předložit pronajímateli stejnopis nájemní smlouvy, na kterém bude potvrzeno vrácení věci a její stav. Dále je povinen předložit stvrzenku o přijaté kauci.

X.

Možnosti rezervace 

Rezervaci kol, elektrokol, koloběžek a dětského vozíku za kolo lze provést přes aplikaci Můj vlak, na e-shopu ČD nebo osobně v půjčovně kol, nejdříve 60 dnů před plánovanou výpůjčkou a nejpozději 24 hodin předem. Rezervovaná věc je rezervována od provedení úhrady rezervačního poplatku / času rezervace, nejdéle však do 30 minut od zvoleného času výpůjčky. Poté je znovu vrácena do systému k rezervaci. Zrušení rezervace vytvořené na webu e-shopu ČD nebo v aplikaci Můj vlak je možné pouze na webu e-shopu ČD a v aplikaci Můj vlak. Zrušení rezervace vytvořené osobně v půjčovně kol je možné pouze osobně v půjčovně kol. V čase zrušení rezervace nejpozději 24 hodin před zvoleným časem výpůjčky je bez srážky, později činí srážka 100% rezervačního poplatku. Rezervační poplatek za provedenou rezervaci přes aplikaci Můj vlak nebo na e-shopu ČD za jedno kolo/koloběžku/vozík je ve výši 100 Kč. Rezervační poplatek za provedenou rezervaci přes aplikaci Můj vlak nebo na e-shopu ČD za jedno elektrokolo je ve výši 200 Kč. Počet dní výpůjčky nemá vliv na výši rezervačního poplatku. Provedení rezervace kola / koloběžky / vozíku za kolo / elektrokola osobně v půjčovně kol je bez poplatku. Dojde-li ze strany nájemce k provedení rezervace kol 5 až 60 dní předem, je nájemce 72 hodin před požadovaným datem výpůjčky odeslána připomínka o zaplacené rezervaci. Vrácení uhrazeného rezervačního poplatku je nájemci vyúčtováno v potvrzení o vrácení věci při vrácení věci v půjčovně. Nájemce předkládá v půjčovně kol číslo objednávky/ QR kód, který mu byl přidělen při realizaci rezervace věcí.

XI.

Podmínky ochrany osobních údajů

Osobní údaje zpracováváme pouze na základě a v rozsahu dovoleném obecným nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 2016/679, o ochraně osobních údajů a předpisů souvisejících. To platí i pro veškeré zpracovatele, kteří osobní údaje zpracovávají v souladu s našimi pokyny.
Veškeré informace týkající se osobních údajů zpracovávaných ČD, stejně jako aktualizace těchto podmínek, najdete rovněž na http://www.cd.cz/pravasubjektu
SPRÁVCE OSOBNÍCH ÚDAJŮ – ČD 
Správcem osobních údajů zpracovávaných v souvislosti s nájemní smlouvou pro zapůjčení jízdního kola je společnost České dráhy, a.s., IČO: 709 94 226, se sídlem Nábřeží L. Svobody 1222, 110 15 Praha 1, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 8039.
Pověřenec pro ochranu osobních údajů
Ohledně záležitostí souvisejících se zpracováním osobních údajů můžete kontaktovat pověřence pro ochranu osobních údajů působícího v ČD na e-mailu: dpo@cd.cz.
Účely zpracování a jejich právní titul 
Osobní údaje: jméno, příjmení, bydliště, datum narození, číslo mobilního telefonu, zpracováváme výhradně k těmto účelům:
- Pronajmutí jízdního kola s příslušenstvím a případně též cyklistické přilby, abychom splnili naše povinnosti z nájemní smlouvy.
- Uchováním daňových dokladů pro potřeby správy daní, abychom splnili naše povinnosti z právních předpisů
Příjemci osobních údajů
Osobní údaje neposkytujeme třetím osobám.
Osobní údaje mohou být poskytnuty orgánům veřejné moci v případě, že je to nezbytné pro ochranu před vznikem nedůvodné újmy na svobodě, životě, zdraví nebo vlastnictví jiného, vyžadují-li to právní předpisy.
Doba uložení
Zpracování osobních údajů ukončíme, jakmile skončí Váš smluvní vztah s námi, nejpozději však do 12 měsíců. Archivaci daňových dokladů však ukončíme po uplynutí 10 let od jejich vystavení. V případě, že účel zpracování pomine dříve, ukončíme zpracování Vašich osobních údajů pro tento zaniklý účel i před koncem smluvního vztahu. Zpracování osobních údajů získaných na základě souhlasu ukončíme pro daný účel, jakmile odvoláte svůj souhlas.

Práva zákazníka
Ohledně svých osobních údajů máte vůči nám tato práva:
Přístup k osobním datům
Máte právo na vydání potvrzení, zda zpracováváme Vaše osobní údaje, stejně jako na poskytnutí kopií Vašich osobních údajů a podrobností zpracování. Stejně tak máte právo na přístup ke katalogu Vašich práv – oprava, výmaz, omezení zpracování, vznést námitku, podat stížnost u dozorového úřadu.

Oprava osobních údajů
Máte právo na opravu nepřesných osobních údajů i na doplnění neúplných osobních údajů. To např. znamená, že kdykoli změníte e-mail nebo telefonní číslo, vždy je ihned opravíme, abychom zajistili bezproblémovou komunikaci. O změnách ve Vašich osobních údajích nás proto prosím vždy informujte.

Námitka proti zpracování 
Domníváte-li se, že náš oprávněný zájem na zpracovávání Vašich osobních údajů v případech, kdy tak můžeme činit i bez Vašeho souhlasu, není opodstatněný, zejména pro účely marketingu, máte právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů, včetně profilování. Váš požadavek posoudíme a shledáme-li, že náš zájem na dalším zpracování nepřevyšuje Váš zájem na jeho ukončení, zpracování Vašich osobních údajů ukončíme. V případě námitky proti marketingu zpracování ukončíme neprodleně.

Omezení zpracování
Máte právo na to, abychom omezili zpracování osobních údajů pouze na jejich uložení a zřejmé odlišení od ostatních zpracovávaných osobních údajů, když se domníváte, že:
•    osobní údaje nejsou přesné
•    zpracování osobních údajů je protiprávní, ale nechcete je vymazat
•    osobní údaje potřebujete pro určení, výkon nebo obhajobu právních nároků, ačkoliv ČD je již nepotřebují
•    namítáte oprávněnost našeho zájmu na zpracování těchto údajů, a to po dobu, kdy ČD budou oprávněnost tohoto zájmu analyzovat.

Výmaz osobních údajů
Máte právo na to „být zapomenut“, tedy právo na to, abychom vymazali veškeré Vaše osobní údaje, když již nejsou potřebné pro účely, pro které byly zpracovávány, a neexistuje právní titul pro další zpracovávání a samozřejmě i v případě, že osobní údaje byly zpracovány protiprávně.
Dále budou vymazány, pokud vznesete námitku proti zpracování, pokud dospějeme k závěru, že náš oprávněný zájem nepřevažuje nad Vaším zájmem na ukončení zpracování (v případech, kdy jsou Vaše osobní údaje zpracovávány na základě našeho oprávněného zájmu), anebo vznesete-li námitku proti jejich zpracování pro účely přímého marketingu
Vaše osobní údaje rovněž vymažeme, bude-li nám v souladu s právem uložena taková povinnost. 
Vaše osobní údaje však nemohou být vymazány, existují-li důvody, pro které je možné pokračovat ve zpracování i přes Vaši žádost, zejména pro nezbytnost dalšího zpracování k určení, výkonu nebo obhajobě našich právních nároků, splnění naší právní povinnosti nebo pro výkon práva 
na svobodu projevu a informace, stejně jako pro vědecký či historický výzkum či pro statistické účely, popř. archivace pouze ve veřejném zájmu. Není-li však další zpracování nezbytné, vyhovíme Vaší žádosti neprodleně.

Přenositelnost
Máte právo „odnést si“ svoje osobní údaje od nás k jinému správci. Takto lze přenést všechny osobní údaje, které zpracováváme automatizovaně, na základě Vašeho souhlasu nebo smlouvy. Veškerá data Vám či novému správci zpřístupníme ve strukturovaném, běžně používaném a strojově čitelném formátu. Dokončení procesu přenesení je však na Vašem novém správci a jeho technické vybavenosti, aby mohl údaje zjednodušeně řečeno přečíst a pracovat s nimi, to nemůžeme garantovat.
Podat stížnost u dozorového úřadu
Jste-li přesvědčeni, že byla porušena Vaše práva vyplývající z právních předpisů, můžete se se stížností obrátit přímo na dozorový úřad v některém členském státě Evropské unie, zejména v členském státě svého obvyklého bydliště, místa výkonu zaměstnání nebo místa, kde došlo k údajnému porušení. Jako dozorový úřad působí v České republice Úřad pro ochranu osobních údajů.

UPLATNĚNÍ PRÁV ZÁKAZNÍKA
Práva zákazníka vztahující se k osobním údajům, můžete uplatnit kdykoli níže uvedenými způsoby, které zajistí nejrychlejší vyřízení Vašeho požadavku:
1.    www.cd.cz/kontaktni-formular/ 
2.    datová zpráva na ID: e52cdsf
3.    listovní psaní na adresu České dráhy, a.s., Generální ředitelství, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222, 101 15 Praha 1
4.    e-mail na dpo@cd.cz 
5.    osobně na adrese České dráhy, a.s., Generální ředitelství, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222, 101 15 Praha 1

Pro uplatnění Vašich práv jsme připravili Formulář pro uplatnění práv zákazníka ohledně osobních údajů, můžete však zaslat i vlastní žádost. 
Pro vyhovění Vašim požadavkům však musíme ze všeho nejdříve ověřit, že žadatelem jste opravdu Vy. Jedině tak zabráníme zneužití Vašich osobních údajů třetí osobou, nevratné změně v osobních údajích nebo dokonce jejich ztrátě. Dokumenty proto musí být opatřeny Vaším zaručeným elektronickým podpisem v případě, že je nahráváte na web nebo zasíláte e-mailem. V případě, že jste držitelem In Karty, můžete dokumenty po přihlášení do e-shopu nahrát i bez tohoto podpisu. Dokumenty rovněž můžete zaslat jako listovní psaní, které opatříte svým úředně ověřeným podpisem. Do předmětu komunikace či na obálku, prosím, vždy uvádějte „GDPR“.

Pokud práva uplatníte osobně na podatelně v našem sídle na adrese České dráhy, a.s., Generální ředitelství, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222,
 101 15 Praha 1, bude pro ověření totožnosti požadováno pouze předložení Vašeho dokladu totožnosti vydaného orgánem státní správy. 

UPOZORNĚNÍ NA DŮSLEDKY ÚSPĚŠNÉHO UPLATNĚNÍ PRÁV ZÁKAZNÍKA
V případě úspěšného uplatnění práva na výmaz všech osobních údajů pro všechny uvedené účely dochází k ukončení smluvního vztahu zákazníka a ČD založeného nájemní smlouvou. 

Stav k 23.4.2024


Úvod Čím se řídíme